Észak-Dunántúli Regionális Mosoda Kft.
         
               
Technológia
    Az alkalmazott mosási technológia meghatározója a mikroprocesszoros vezérlésű MILNOR típusú csőmosó, kamránkénti mosószer és vegyszer-adagolással, Cool-down a főmosás és öblítés között, vezérlőpulttal és monitorral.

A regionális mosoda napi 8 t/műszak névleges mosási kapacitással rendelkező technológiai berendezésekkel és a munkák megkönnyítését célzó szállító gépekkel van ellátva.

A mosoda higiénés kivitelű.

A technológia folyamat higiénés kivitel szerint áll:
- tiszta oldali
- szennyes oldali munkafolyamatokból.

A két funkció teljesen elkülönül. Alapterületben és légtérben üvegfallal van elválasztva egymástól.
A szennyes oldalon dolgozók nem érintkezhetnek a tiszta oldalon dolgozókkal.
Az öltöző és pihenő helyiségek ennek megfelelően lettek kialakítva.

A két elkülönülő tisztasági fokú munkaterület között a karbantartó személyzet részére át-közlekedési lehetőség biztosított zsilipen keresztül. A zsilipben köpenyváltás és kézmosás kötelező.


2.1. Technológiai funkciók szerinti munkafolyamatok

- szennyes ruha átvétel, osztályozás, feladás
- textília mosás
- rácsos szállítókocsi mosás, fertőtlenítés
- textília szárítás, mángorlás, vasalás
- javítás, selejtezés
- tiszta ruha csomagolás, raktározás, kiadás

A kórházi szennyes ruha mosási technológia szerinti fajta és szennyezettség fok szerinti osztályozása és gyűjtése a kórházakban történik. Ez könnyen megoldható, szelektált szennyes gyűjtési rendszer alkalmazásával.

A szennyes textília rácsos kocsikban, kb. 12 kg-os szennyeszsák egységcsomagokban (alapanyag és szennyezettség fok szerint csoportosítva) érkezik a mosoda szennyesoldali átvevő helyére. A rácsos konténer kocsik kb. 150 kg szennyes textíliát tartalmaznak.

Átvétele - a szennyes átvevőben - súly szerint történik. Az osztályozott ruhák feladása az érkező zsákokkal együtt mérleggel ellátott beadagoló szalaggal történik a csőmosóra, mely a textília anyag, illetve szennyezettség fok szerinti mosási technológiára programozható. Az adagolás automatikus rendszerű a csőmosónál, az egyedi gépnél kézi adagolás szükséges.
Mosás utáni tiszta ruha víztelenítését kétütemű préselő, valamint szárító berendezések végzik. Az adagolás automatikus rendszerű. A gépekből kikerülő ruha megfelelő szárítás után mángorlókhoz, vagy présvasaló csoportokhoz, finiselőhöz, illetve teljes szárítás után kerül végső kikészítésre.

A tiszta ruha egységcsomagokba gyűjtése, tárolása már a gépekről lekerülve szállítókocsikon történik. A textília végleges összeállítását a raktárban végzik, majd az árukiadón keresztül történik a ruha kiadása, illetve elszállítása bizonylati rend szerint.

A javításra szoruló ruhanemű a varrodába kerül, majd javítás után visszajut a mosandó ruhákhoz.
A leselejtezendő ruha selejtraktárba kerül, ahonnan időszakonként elszállítják.
A beérkező szennyes ruha szállítókocsik (konténerek) kiürítés után a fertőtlenítő kamrán keresztül jutnak a tiszta oldalra.

A technológiai berendezések számítógéppel vezéreltek. A számítógép olyan rendszerű, hogy egyéb munkafolyamatokra is kiterjeszthető, vagyis a mosoda teljes munka szervezése számítógépes feldolgozással üzemeltethető.

A tiszta textília elszállítása zárt, nyújtott platójú, emelővel ellátott hátfalú, 3 t tiszta teherbírású haszonjárművel történik.